Potrebujeme:
Cesto:
1 kg múka hladká
250 g rastlinné maslo
4 Lyžice cukor práškový
1 lyžička soľ
3 žĺtky(môžme aj vynechať)
20 g čerstvé droždie
750 ml vlažné mlieko
Trocha kryštálový cukor(do kvásku)
citrónová kôra
Plnka orechová:
- horúca voda 350 ml
- kryštálový cukor 200g
- orechy 400 g
- perníkové korenie 1 lyžička
- citrónová kôra z 1 citróna
- rum 2 lyžice
- med 1-2 lyžice
- slivkový džem 1 lyžica
- vanilkový cukor 1 balíček
Plnka maková:
- horúca voda 350 ml
- kryštálový cukor 200g
- mletý mak 400 g
- perníkové korenie 1 lyžička
- citrónová kôra z 1 citróna
- rum 2 lyžice
- med 1-2 lyžice
- slivkový džem 1 lyžica
- vanilkový cukor 1 balíček
Na potretie:
žĺtok
Postup:
Preosejeme múku, pridáme maslo, cukor, soľ, žĺtky, citrónovú kôru, kvások(vlažne mlieko droždie+trocha kryštálového cukru) a zvyšné teplé mlieko.
Vypracujeme mäkké kysnuté cesto.
Vyprcované cesto rozdelíme na 4 časti a dáme ich na 1-2 hodiny odpočívať.
Pripravíme si plnku:
Plnka
Jednotlivé časti vyváľkáme do kruhu asi 0,5 cm hrubého.
Nožom ich rozdelíme na 8 častí a naplníme plnkami.
K maku môžme pridať aj trocha čokolády.
a po naplnení plnkou stáčame na rožky a tvarujeme do tvaru podkovy.
ORIGINÁL bratislavské rožky sú na hornej strane hranaté.
Po stočení ich ukladáme na pomastený plech, potierame žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 C asi 20 - 25 minút.
A kakaoooo:)
Takto vyzerajú z pekárne v Bratislave Orechový
No comments:
Post a Comment