Sunday 27 April 2014

Cappuccino torta s baileys


Keďže som deň pred tým piekla narodeninovú tortu a dala som ju aj s podnosom z odnímateľnej formy neuvedomila som si že nemám formu a tak som musela zmenšiť rozmer  no suroviny som už mala pripravené a tak vznikli aj dve do zapekacej misky.
Výborný zákusok neverila som no degustatori  so slovami "nikdy som lepší nejedol/a" chceli hneď ďalší kúsok..
Je síce trocha zložitejší ale stojí zato:)


Potrebujeme:
Na korpus:
280 polohrubej múky
trocha soli
170 g masla(mäkké)
50 g trstinový cukor
trocha muškátového oriešku

Na čokoládovú náplň:
200 ml smotana na šľahanie
240 g kvalitnej čokolády
50 ml Baileys likéru(irsky likér)

Na tvarohovo-cappiccino náplň:
3 lyžice instantnej kávy(15g) rozrobenej v 1 lyžice horúcej vody
2 lyžice rumu alebo amaretta
1 lyžička medu

800 g plnotučného tvarohu(je krémovejší)
100 g práškový cukor
2 sáčiky vanilkový cukor
1 balenie zlatý klas
3 veľké vajcia(izbová teplota)

Na polevu:
280 g Kyslá smotana(30%-creme fraiche alebo chef de creme)
Práškový cukor 40 g
V prípade 15% smotany potrebujeme 1 balenie zlatého klasu.


Postup:
Najprv si pripravíme čokoládovú vrstvu.
Smotanu privedieme k varu vmiešame do nej kúsky kvalitnej čokolády a premiešame nakoniec primiešame baileys a necháme vychladnúť.





Zatiaľ si pripravíme korpus.
Všetko spolu zmiešame a rukami vypracujeme mrveničku(dajte si na tom záležať) ktorú nasypeme do formy(23-24 cm)
Najskôr však tvarujeme boky až potom dno.
Uhladíme lyžicou.




Na korpus nalejeme čokoládovú vrstvu a dáme na 30 minút do mrazáku.



Pripravíme si tvarohovo-cappuccinovú náplň:
V pohári si rozrobíme kávu s 1 lyžicou horúcej vody pridáme alkohol a med.
Zmiešame.

Trúbu si zatiaľ predhrejeme na 150-170 stupňov.
Tvaroh si vyšľaháme s práškovým aj vanilkovým cukrom.
Pridáme kukuričný škroba pripravenú kávu.
Jedno po druhom zašľahávame vajcia.






Korpus s čokoládovou náplňou vyberieme a navrstvíme tvarohovú náplň.
Pečieme cca 1 hodinu.



Vyberieme z rúry a necháme trocha vychladnúť.
Zatiaľ si vyšľaháme smotanu s cukrom a poprípade zlatým klasom.
Nalejeme na povrch rozotrieme a pečieme ďalších 10 minút.




Koláč vyberieme z trúby, necháme chvíľu vychladnúť a presunieme do chladničky.
Stačia 3 hodiny a môžme podávať no najlepšie chutí na druhý deň keď sa všetke chute prepoja.


A tu su male :-*








Narodeninový kúsok


No comments:

Post a Comment