Sunday 13 April 2014

Špargľa s holandskou omáčkou


Potrebujeme:

    maslo 300g
    žĺtka 2ks
    biele víno 2-3 lyžice
    šťava z 1 citrónu
    soľ štipka
    čierne korenie
    sladká smotana podľa potreby
Špargla



Špargla očistiť ale hlaviču nie konce trocha skrátiť 2 cm dať na pau na cca 15 minút.





Holandská omáčka:

Maslo necháme rozpustiť a prelejeme do nádobky, v ktorej ho necháme odstáť, aby sa syrovátka oddelila (ostala naspodku).
 Potom čisté maslo odlejeme do kastrólika (malo by mať teplotu cca 43°C).




Žĺtka dáme do misy, pridáme biele víno, šťavu z citrónu, štipku soli, korenie a rozšľaháme v mise metličkou
(do tvaru pomyseľnej osmičky), až kým nevznikne hustá pena.
Potom za stáleho šľahania začneme po častiach pridávať maslo. Tuk sa musí spojiť so žĺtkami za intenzívneho miešania.
Maslo musí byť pri miešaní ešte teplé. Omáčka má mať polotekutú konzistenciu a nesmie byť zrazená.

TIP: Keby bola omáčka príliš hustá, použijeme sladkú smotanu.

V omáčke má prevládať chuť masla.




No comments:

Post a Comment