Wednesday 10 December 2014

Maďarské záviny


Bejgli je tradičný maďarský vianočný závin plnený orechovou alebo makovou plnkou.

Na 4 záviny

Cesto:
1 kg hladká múka
10 g droždie
50 g práškový cukor
1 vanilkový cukor
500 ml mlieka
štipka soli
1 lyžička citronovej kôry
100 g masla
100 g masti
2 vajcia

Na potretie:

4 žltky
1-2 bielky

Ořechová náplň (na dva záviny)

100 ml mlieko
100 g práškový cukor
1 vanilkový cukor
250 g jemne mletých vlašských orechov
1 lyžička citrónova kôra
1 lyžička mletá škorica
1 lyžica med
50 g hrozienok namočených v rume
1 malé jablko

Maková náplň (na dva záviny)

100 ml mlieko
200 g práškový cukor
1 vanilkový cukor
200g mletý mak
1 lyžica mletej škorice
1 lyžica med
50 g hrozieno namočených v rume.
1 male jablko

Do mísy preosejeme hladkú múku,vytvoríme jamku do ktorej rozdrobíme droždie,pridáme cukor a zalejeme vlažným mliekom.
Prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť.
Ku vybehnutému kvásku pridáme štipku soli,citronovu kôru, zmäknuté maslo a masť a 2 vajcia.

Vypracueme hladke a vláčne cesto,ktoré rozdelíme na 4 diely, každé zabaíme do mikroténového sáčku alebo potravinárskej
fólie a necháme v chladničke hodinu odležať.
Meďzitým si pripravíme náplň do závinov.

Orechová:
V hrnci dáme zovrieť mlieko s oboma cukrami, pridáme citrónovú kôru,škoricu,mleté oriešky,hrozienka aj s rumom, med a
nastrúhané jablko.
Dobre premiešame a odstavíme.

Maková:
V hrnci dáme zovrieť mlieko s oboma cukrami,prisypeme čerstvo namletý mak,škoricu,hrozienka aj s rumom, med a nastrúhané
jablko.
Dobre premiešame a odstavíme.


V miskách ozšľaháme zvlášť žltky a bielky.
Z vychladeného cesta postupne  vyvalujeme a plníme záviny.

Cesto vyvalkáme na obdlžník velký cca 32 × 26 cm, ceso nesmie byť príliž tenke , aby sa nám kvôli bohatej náplni nepretrhlo.

Náplň rovnomerne rozotrieme na cesto asi 1,5 cm od okraja.
Roztierame buď pomcou stierky alebo svojimi prstami.
Okraje potrieme žltkom a závi dobre zvinieme.
Prenesieme na plech a potrieme žltkom.
Keď žltok na závine zaschne, môžeme opakovať alebo potrieme bielkom,necháme zaschnúť a vidličkou niekoľko krát popicháme,
aby pri pečení mohla unikať pára a závin sa nepotrhal.

Jemné mramorovanie je pre bejgli chcene a charakteristické.
Pečieme pri 170 stupňo asi 40 minút do brondzova.
Závin necháme vychlanúť a krájame tesne pred podávaním.
Skladujeme najlepšie zabalene v papieri na pečenie a utierke na chladnom a suchom mieste.







No comments:

Post a Comment